Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is van oorsprong een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt al duizenden jaren toegepast. Het is een methode om gezondheid te bevorderen en ziekte te genezen of te verlichten. Het kan de weerstand vergroten, de pijn verminderen en de vitaliteit verbeteren.

Acupunctuur ziet de mens als één geheel: lichaam en geest samen. Natuurlijk evenwicht en energiebalans zijn daarbij het uitgangspunt. In het lichaam zijn energiebanen aanwezig, de zogenaamde meridianen en daarop liggen acupunctuurpunten. Via deze punten (er zijn meer dan 350 punten beschreven) kan invloed worden uitgeoefend op de energie in het lichaam. Daarvoor worden verschillende methoden gebruikt. Door het zetten van dunne naaldjes of op het drukken van punten (acupressuur) op specifieke punten in het lichaam. Ook kan in de praktijk moxa (Chinees kruid) worden gebruikt om acupunctuurpunten te verwarmen.

Als acupuncturist kijk ik naar de verdeling en doorstroming van energie in het lichaam en onderzoek ik of de energie in balans is. Ik kijk bijvoorbeeld naar de verhouding van energie boven-en onderin het lichaam of naar de balans tussen warmte en koude. Ook kan je werken volgens het 5-elementensysteem, hierin zijn organen, meridianen, zintuigen, smaken en emoties volgens een bepaalde wetmatigheid ingedeeld. Onderlinge dysbalans kan bepaalde klachten of ziekte verklaren.

Om een goede diagnose te stellen is een uitgebreid vraaggesprek, een zgn anamnese, noodzakelijk. Vervolgens wordt er een individueel behandelplan opgesteld.

Het doel van acupunctuur is het activeren van het natuurlijk helend vermogen van de mens.